Vattensnålt duschmunstycke

dusch

Något som alla borde ha! Ett vattensnålt munstycke betyder inte att du kommer frysa i duschen eller måste vänta i en evighet på att kastrullen ska bli full med vatten. Detta är min erfarenhet i alla fall. För att vara ärlig märker jag ingen större skillnad, mer än att trycket blir bekvämare. De gångerna jag har testat en dusch utan vattensnålt munstycke har jag tyckt att det gjort ont. Tycker inte ni?
I vilket fall sparar du extrema mängder vatten vid varje användning med ett vattensnålt munstycke. Tänk så mycket energi och pengar du sparar!

Låt oss räkna lite på hur mycket vi duschar.
Genom ett vanligt duschmunstycke rinner det 12 liter vatten per minut. Så en 5 minuter lång dusch betyder alltså 60 liter vatten! Uppvärmningen för det blir cirka 2,70 kronor. Jag måste ju erkänna för mig själv att jag antagligen duschar i mer än 5 minuter. Förlåt. Det här kommer få mig att skynda på i alla fall…
Men! Jag använder ett vattensnålt duschmunstycke. Låt oss se vad det blir. Det rinner 8 liter per minut i ett vattensnålt duschmunstycke. Så vid en 5 minuter lång dusch går det åt 40 liter vatten. Vilket endast blir 1,80 kronor. Att spara 20 liter är inte så pjåkigt.

Så sammanfattningsvis. Om du bor i en familj med fyra personer som duschar en gång per dag för 5 minuter så kostar det dig på ett år hela 3900 kronor. Om du däremot har ett sparsamt duschmunstycke skulle det kosta 2600 kr. Du sparar alltså 1300 kronor i energi- och vattenkostnader på det. Inte illa.
Så om du inte redan har ett vattensnålt duschmunstycke så borde du se till att ni skaffar det nu. Det tjänar ni snabbt in igen.

Visste du att…

– Om du byter till snålspolande munstycke på din dusch kan du spara in omkring 250 kg koldioxidutsläpp per år.
– Om vi skulle säga att du duschade tio minuter om dagen istället, så skulle det normalt kosta dig omkring 2000 kronor per år med vanligt duschmunstycke, men du skulle spara 1000 kronor om du hade snålspolande.

Also. Om du badar istället så  kostar det dig 7 kronor per bad. Om du badade varje dag i ett år? Ja, då skulle det kosta dig 2520 kronor. Fast vem badar varje dag hela året egentligen? Det låter jobbigt. I vilket fall var det kul att räkna ut den stora kostnaden för det.

Försök att tänka på att ta en snabbare dusch då och då. Och om du känner för att duscha i kallt vatten så är det väldigt klimatsmart det med.

Källor:
http://www.spartipset.se/bostad.html
http://www.aftonbladet.se/klimathotet/article10982544.ab

Annons

2 tankar om “Vattensnålt duschmunstycke

  1. Jag vet inte om vårt munstycke är ett vattensnålt. Men trycket har alltid varit lågt, så det fungerar som ett. Så blivit van vid det efter så många år. Så när jag kommer till ställen med icke vattensnålt så känns det som pilar och jag blir alldeles stressad…
    Man kan ju stänga av duschen när man inte använder den, t ex tvålar o schamponerar. :))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s